De hypotheekrente staat nu wel héél laag. Het lijkt daarom de tijd om een lopende hypotheek over te sluiten op een nieuwe. Dat kan zonder te verhuizen namelijk. Maar kan dat zomaar? Ik geef je alvast een aantal tips voor het oversluiten van een hypotheek:
1. Wanneer heeft oversluiten écht zin? Verandering van hypotheekverstrekker heeft heeft alleen zin wanneer je de oversluitkosten bij de andere geldverstrekker kan terugverdienen met een lagere netto maandlast. Dus met een lagere rente.
2. Hoe zit het met boeterente? Wat de kosten zijn voor het oversluiten van een bestaande hypotheek hangt mede af van de timing waarop je besluit over te stappen. Maak je de overstap op het moment van een renteherziening, dan hoef je geen boeterente te betalen. Vertrek je tijdens de lopende rentevaste periode? Dan moet je vaak een boete betalen. Daarbij wordt gekeken naar jouw huidige rente, de looptijd die nog resteert en de op dat moment gebruikelijke rente voor de resterende periode.
3. Heb je na oversluiten nog recht op een aflossingsvrije hypotheek met renteaftrek? Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 % van de marktwaarde van de volgende woning, ook al had je voorheen een hoger aflossingsvrij deel. Er zijn ook geldverstrekkers die meer ruimte kunnen bieden. Daarover kan HypotheekUitkomst jou het beste advies geven.
4. Hypotheek oversluiten, hoe gaat dat in zijn werk? De nieuwe geldverstrekker kijkt naar de hoogte van jouw hypotheek, in verhouding tot de waarde van jouw woning. Is er sprake van onderwaarde (dan is jouw huis minder waard dan het hypotheekbedrag), dan is het niet altijd mogelijk om je hypotheek onder te brengen bij een nieuwe geldverstrekker. Houdt daar dus rekening mee.
5. Wat zijn de fiscale gevolgen? Heb je een hypotheekschuld voor 1 januari 2013 afgesloten, dan blijft de renteaftrek ongewijzigd, ongeacht de hypotheekvorm. Dat betekent dat de huidige hypotheekvorm zonder verlies van renteaftrek kan worden overgesloten naar een andere hypotheekverstrekker. Heb je bijvoorbeeld al een aflossingsvrije hypotheek, dan kun je ook bij de nieuwe geldverstrekker voor datzelfde bedrag weer een aflossingsvrije hypotheek sluiten.