Hypotheek en scheiden


Hypotheek en scheiden: wij helpen je

Een hypotheek en scheiden, hoe zit dat eigenlijk? Een scheiding is een vervelende situatie, die vooral veel verdriet oplevert. Daar komt nog bij dat je veel financiële zaken moet afronden bij een scheiding. De hypotheek is op dat gebied een belangrijk onderdeel.

Wij van HypotheekUitkomst helpen je graag in deze moeilijke periode, door je te voorzien van advies op het gebied van je hypotheek en de scheiding. Wij hanteren ook nog eens scherpe tarieven voor hypotheekadvies. Dat komt goed uit, aangezien een scheiding vaak al voor hoge kosten zorgt.

Wacht niet langer en neem nu contact op, want we begrijpen dat je deze zaken het liefst zo snel mogelijk achter je wil laten.

Maak nu een afspraak!

Hypotheek en scheiden

De opties voor je hypotheek bij scheiden

Voor je woning en hypotheek heeft scheiden diverse gevolgen. Financieel, maar ook fiscaal wijzigt er veel. Er zijn verschillende opties mogelijk:

  1. Een van jullie blijft wonen in de gezamenlijke woning. De hypotheek komt op naam van degene die blijft wonen. De vertrekkende partner wordt ‘ontslagen uit hoofdelijke aansprakelijkheid’, oftewel: je bent niet meer aansprakelijk voor de woning en de hypotheek. De woning is niet meer je eigendom en de hypotheek niet meer je schuld aan de bank of geldverstrekker.
  2. Jullie verkopen de woning. Willen jullie niet in de woning blijven wonen? Of kan geen van jullie de hypotheek alleen voortzetten? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om de woning te verkopen. De overwaarde uit de verkoop wordt tussen jullie verdeeld. Ook kan het zijn dat jullie een schuld overhouden na verkoop. Deze wordt dan ook door jullie beide gedeeld.
  3. De woning onverdeeld laten. Jullie spreken af de woning voor een bepaalde periode gezamenlijk te houden. Een van jullie beiden kan in de woning blijven wonen en jullie maken afspraken over de kosten van de hypotheek en gebruikerskosten van de woning.

Deskundig hypotheekadvies bij een scheiding

Tijdens een gesprek met onze hypotheekadviseur praten we over jullie wensen en de mogelijkheden die er zijn. In dit oriënterende gesprek kunnen we de haalbaarheid toetsen of een van jullie de woning en hypotheek kan overnemen na jullie scheiding.

Als blijkt dat het mogelijk is dat een van jullie in de woning kan blijven wonen, dan is het belangrijk om afspraken te maken over de voorwaarden die jullie hieraan verbinden. Wat is de waarde van de woning? Dien je de ander uit te kopen, of blijft er een restschuld over?

Bij een echtscheiding gaat het niet alleen om de woning en de hypotheek. Je zult afspraken moeten maken over alle financiën, de inboedel, je opgebouwde pensioen en alimentatie. Deze afspraken leg je vast in een echtscheidingsconvenant, waarna een advocaat en de rechtbank de juridische afwikkeling verzorgen. Na behandeling van het echtscheidingsverzoek geeft de rechtbank een beschikking af van jullie echtscheiding. Met deze beschikking kan je formeel de woning en hypotheek op naam laten stellen. De hypotheekadviseur van HypotheekUitkomst stuurt een kopie van de beschikking naar de bank of geldverstrekker als bewijs van jullie scheiding.

Hypotheek scheiden

Hypotheek en scheiding: samenwerking met Scheidingskompas

HypotheekUitkomst werkt samen met Scheidingskompas. De mediator van Scheidingskompas helpt jullie bij het emotionele proces van scheiden en zorgt ervoor dat jullie in gesprek blijven en tot gezamenlijke oplossingen komen, voor jullie en eventueel jullie kinderen. Daarnaast begeleidt de mediator jullie bij het maken van afspraken over geldzaken, de verdeling van jullie bezittingen, pensioen en alimentatie. De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, fiscaal en juridisch getoetst.

Door de samenwerking van HypotheekUitkomst en Scheidingskompas staat jullie afspraak over de woning en de hypotheek ook in het echtscheidingsconvenant en is de haalbaarheid vooraf getoetst. Nadat de Rechtbank de echtscheidingsbeschikking heeft afgegeven kan de hypotheekadviseur direct aan de slag om de woning en de hypotheek op jouw naam te stellen.

Handig om te weten: de mediator van Scheidingskompas is aangesloten bij het Register financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) en Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Hierdoor weet je zeker dat de mediator onafhankelijk, deskundig en gediplomeerd is en je belangen worden gewaarborgd door een Gedragscode en onafhankelijke geschillenregeling.

Deskundig advies voor je hypotheek bij scheiden

Een voordeel van HypotheekUitkomst is dat wij werken voor bijzonder scherpe tarieven. Ideaal, want een scheiding brengt al veel kosten met zich mee.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van je hypotheek en de gezamenlijke woning bij scheiden? Neem direct contact op, we helpen je graag met je hypotheek. Scheiden blijft vervelend, maar het is mooi als alle zaken in ieder geval op orde zijn!

Neem nu contact op voor een oriëntatiegesprek!