fbpx

Heb je je droomhuis op het oog, maar is het net iets te duur? Misschien biedt een schenking of lening van je ouders uitkomst. Als starter kun je wel wat financiële steun gebruiken bij het kopen van een huis. Naast dat de huizenprijzen weer aardig in de lift zitten, kunnen de bijkomende kosten in steeds mindere mate gefinancierd worden met de hypothecaire lening.

In 2017 mag de hypotheek niet hoger zijn dan 101% van de ‘vrije verkoopwaarde’ van de woning. In 2018 gaat ook dit laatste procentje eraf en mag je niets meer extra lenen bovenop de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat je over een aardig spaarcentje moet beschikken om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten bedragen namelijk al gauw zo’n 6% van de koopprijs.

Je eerste huis met een schenking of lening van je ouders

Stel dat je je droomhuis hebt gevonden, maar het net niet kan betalen. Een schenking of lening van je ouders kan dan een oplossing zijn. Met een schenking of een lening van je ouders hoef je minder te lenen bij de bank. Ook voor je ouders zitten er voordelen aan. Je ouders zien meteen wat voor impact de schenking heeft. Daarnaast is er natuurlijk het belastingvoordeel. Zij betalen bijvoorbeeld minder vermogensbelasting na een schenking. Als je als ouder schenkt terwijl je nog leeft (dit heet heel cru schenken met warme hand), voorkom je dat je kinderen erfbelasting hoeven te betalen. Deze erfbelasting kan oplopen tot maar liefst 20%.

Een schenking van je ouders, hoe werkt het?

  • De eenmalige verruimde schenking is in 2017 weer verhoogd naar € 100.000. Je ouders kunnen in 2017 onder bepaalde voorwaarden dus eenmalig tot € 100.000 belastingvrij schenken.
  • Het hoeft in 2017 trouwens niet meer per se te gaan om een schenking van ouder op kind. Ook andere familieleden of goede vrienden komen in aanmerking.
  • De belangrijkste voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een verbouwing, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld.

Vergeet niet aangifte te doen van de schenking bij de Belastingdienst.

Een lening van je ouders, hoe werkt het?

  • Ook kunnen je ouders je geld lenen. Je moet de lening wel aflossen, net als bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.
  • Voorwaarde is dat je ouders een marktconforme rente vragen. Die rente kun je vervolgens weer aftrekken van de belasting.
  • Het is van belang dat de afspraken worden vastgelegd op papier en dat de Belastingdienst op de hoogte wordt gesteld van de afspraken.

Een lening van je ouders betekent trouwens geen hogere maximale hypotheek van de bank. Het bedrag dat je van je ouders leent wordt door de bank namelijk afgetrokken van je maximale hypotheek. Met een schenking kun je wel een duurder huis kopen.

Ben je nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Maak nu een afspraak met onze hypotheekadviseur in Groningen. HypotheekUitkomst vertelt je graag hoe het zit. Samen berekenen jullie hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt lenen. Wie weet komt dat droomhuis wel binnen handbereik…

HypotheekUitkomst
Hypotheekadvies nodig?
Neem contact met ons op
Contact