fbpx

Ga er maar aan staan; in de huidige markt je eerste woning aanschaffen, of een volgende woning kopen. De lage rente zorgt ervoor dat veel mensen juist nu op zoek gaan naar een nieuwe woning. Immers, de woonlasten zijn laag, vaak veel lager dan de kosten van een huurwoning. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Of toch niet?

Veel kopers en weinig verkopers belooft niet veel goeds, de huizenprijzen rijzen alweer aardig de pan uit en met een beetje pech is het huis wat je op het oog had net verkocht aan een ander. Boven de vraagprijs natuurlijk. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en zelfs Groningen staan huizen nog maar kort te koop. Binnen een paar dagen en vaak na een inloopmiddag zijn ze al verkocht. Potentiële kopers bieden de vraagprijs of nog meer, en om het de verkopers naar de zin te maken ‘vergeten’ deze kopers soms in de haast om duidelijke ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst. Al met al een (over)verhitte en stressvolle huizenmarkt!

Toch is het belangrijk om, voordat je een bieding doet op die ene droomwoning, te zorgen dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Ook is het belangrijk dat de koopprijs van je nieuwe woning ook daadwerkelijk de marktwaarde is. Anders staat je huis gelijk al ‘onder water’, wat betekent dat je bij verkoop van de woning met een restschuld komt te zitten. Is de nieuwe woning wat ouder, dan kan je een bouwtechnische keuring overwegen. Zo loop je naderhand niet tegen onverwachte kostenposten aan.

Ga je een bieding uitbrengen? Doe een bod dan ALTIJD onder voorbehoud van financiering, en eventueel onder voorbehoud van bouwtechnische keuring. Dit voorkomt teleurstellingen en hoge boetes achteraf. Vraag vooraf aan een erkend financieel adviseur wat je maximaal kunt lenen, en of er bijzondere voorwaarden gelden voor jouw dienstverband met je werkgever. Zo start de jacht naar je nieuwe woning op een goede manier!

HypotheekUitkomst
Hypotheekadvies nodig?
Neem contact met ons op
Contact