fbpx

Als je een hypotheek hebt, mag je ieder jaar een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij extra aflossen. Dit percentage bedraagt vaak maximaal tien tot twintig procent van de hoofdsom per kalenderjaar. Wil je meer aflossen, dan betaal je hier in sommige gevallen een boete over. Is het verstandig om extra af te lossen? In dit blog zetten we de voor- en nadelen naast elkaar.

Voordelen van extra aflossen

Het eerste voordeel van extra aflossen van je hypotheek is natuurlijk dat je de hypotheekschuld omlaag brengt. Hierdoor los je je lening sneller af en is je huis sneller hypotheekvrij. Er zijn nog meer voordelen:

  • Een lagere hypotheek betekent lagere maandlasten. Je totale hypotheekschuld daalt en je betaalt dan minder rente.
  • Als je veel vermogen hebt, betaal je hier boven de € 25.000 belasting over. Als je je spaargeld inzet om extra af te lossen, verlaag je je vermogen en mogelijk dus ook de belasting die je in box 3 moet afdragen.
  • Met de lage en binnenkort misschien zelfs negatieve spaarrente, is sparen minder aantrekkelijk. Heb je een wat oudere hypotheek, dan is de hypotheekrente die je betaalt waarschijnlijk hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

55+ en een aflossingsvrije hypotheek?

Wil je als 55+ je hypotheek oversluiten, dan vraagt de geldverstrekker om je te verwachten pensioeninkomen op te geven. Is je inkomen na pensionering hoog genoeg om de hypotheek te kunnen betalen of over te sluiten? En wat als de termijn van 30 jaar verstreken is en je dient een nieuwe hypotheek af te sluiten? Lukt dit dan nog op basis van je pensioeninkomen? Door je huidige hypotheek onder de loep te nemen, en wellicht te kiezen voor een hypotheekvorm waarmee je (extra) aflost, worden problemen in de toekomst voorkomen. Dankzij de lage rente kan het nu zinvol zijn om naar de mogelijkheden te kijken en voorkom je later onaangename verrassingen.

Nadelen van extra aflossen

Er kleven ook nadelen aan extra aflossen. Het belangrijkste nadeel is dat je inteert op je financiële buffer. Calculeer dus alle onvoorziene uitgaven in voordat je extra aflost. Kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan verbouwen of een grote reis gaat maken, gebruik daar dan je spaargeld voor. Je betaalt meer rente over een nieuwe lening dan over een hypothecaire lening.

Ben je van plan om op korte termijn een andere woning te kopen? Denk dan nog eens goed na of je extra wilt aflossen. Je krijgt dan misschien wel te maken met een hogere overwaarde en eigen woning reserve (woningwaarde – openstaande hypotheek). Als je namelijk je huis verkoopt en binnen drie jaar een andere woning koopt, zal je deze overwaarde dienen te gebruiken voor de nieuwe woning.

Extra aflossen? Bespreek het met je hypotheekadviseur!

Extra aflossen kan voordelig zijn. Dit hangt echter af van het soort hypotheek dat je hebt, het hypotheekrentepercentage dat je betaalt en de voorwaarden van je hypotheek. Het is verstandig om dit eerst nauwkeurig in kaart te brengen, voordat je je geld overmaakt. Bespreek je plannen daarom eerst met je hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat extra aflossen voor jou gunstig uitpakt

HypotheekUitkomst
Hypotheekadvies nodig?
Neem contact met ons op
Contact