We zitten middenin een gigantische energietransitie. Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook op de woningmarkt. Niet voor niets geven hypotheekverstrekkers tegenwoordig tot wel 0,15% rentekorting als een huis over een energielabel A beschikt. Kan jij ook profiteren met je hypotheek?

Korting op je hypotheek dankzij een energielabel

Om te voldoen aan milieudoelstellingen is het van belang dat steeds meer woningen verduurzaamd worden. Verschillende geldverstrekkers leveren een bijdrage door korting te geven op de hypotheekrente. Die korting kan oplopen tot 0,15%. Je krijgt zo’n korting bij een nieuwe hypotheek, of bij een nieuwe rente-aanbod. Voorwaarde is dat de woning het energielabel A heeft.

Heb je een woning met een energielabel B? En heb je recent aanpassingen gedaan om het huis te verduurzamen, of ben je dit van plan? Na het voltooien van de werkzaamheden is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen. De kans is groot dat je vervolgens kunt profiteren van aantrekkelijke oversluitmogelijkheden.

Energielabel en hypotheek

Bij het verduurzamen kiezen veel mensen voor zonnepanelen

Jouw duurzaamheidsprofiel

Per woning is het heel eenvoudig om een duurzaamheidsprofiel te downloaden. Dat kan gewoon hier. Het rapport geeft aan wat jouw mogelijkheden zijn om je (toekomstige) woning duurzamer te maken. Je kunt dan denken aan het gasloos maken van de woning, want in 2030 moet een kwart van alle Nederlandse huizen van het gas af zijn.

 

Maar ook het beter isoleren van een huis is slim. Denk aan de isolatie van daken, spouwmuren, de vloer en het plaatsen van beter isolerend glas. Eén van de meest gekozen oplossingen blijft natuurlijk de aanleg van zonnepanelen, wat natuurlijk ook een goed idee is.

Meer voordelen met een duurzame woning

Het verduurzamen van je woning is sowieso aantrekkelijk, omdat hier ook weer verschillende subsidies bestaan. Zo kun je de BTW terugkrijgen bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar er bestaan meer regelingen, die soms per gemeente verschillende kunnen zijn. Hoe dan ook, het verduurzamen van een huis heeft eigenlijk alleen maar voordelen:

 • Lagere maandlasten
 • Toenemend wooncomfort
 • Een hogere verkoopprijs
 • Een beter milieu

Advies van HypotheekUitkomst

Verduurzamen is een interessant onderwerp. Maar door alle mogelijkheden, regelingen en voorwaarden kan het ook wel lastig zijn. Hulp nodig? Hoewel wij dé partij zijn voor goedkoop hypotheekadvies, beschikt HypotheekUitkomst wel over een eindeloze hoeveelheid kennis en ervaring. En daar kan jij van profiteren! Neem dus gerust contact met ons op, ook wanneer je vragen hebt over de voordelen van verduurzamen!


Je wilt graag een nieuwe woning kopen, maar wat kost hypotheekadvies? En is het verplicht? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen.

Een hypotheekadvies wordt gegeven door onze financiële adviseurs. Dit advies is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken zeker meer dan 20 hypotheekverstrekkers met elkaar. Op deze manier kunnen wij altijd een eerlijke vergelijking doen. Wij laten ons niet leiden door afspraken, wij zijn er voor jou en dat is waar het om gaat!

Wat kost hypotheekadvies bij HypotheekUitkomst?

Bij HypotheekUitkomst is het eerste oriëntatiegesprek altijd gratis. Je kunt hiervoor bij ons langskomen op kantoor, maar het kan ook via Skype. We werken snel, persoonlijk en wij staan altijd voor je klaar. Zo weet je direct waar je aan toe bent en of je hypotheek doorgaat of niet. Wij hanteren de volgende tarieven:

 • €1.395,- voor starters
 • €1.895,- voor doorstromers
 • €1.895,- voor een hypotheek na een echtscheiding
 • €2.500,- voor ondernemers
(meer…)

Extra aflossen op je hypotheekAls je een hypotheek hebt, mag je ieder jaar een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij extra aflossen. Dit percentage bedraagt vaak maximaal tien tot twintig procent van de hoofdsom per kalenderjaar. Wil je meer aflossen, dan betaal je hier in sommige gevallen een boete over. Is het verstandig om extra af te lossen? In dit blog zetten we de voor- en nadelen naast elkaar.

Voordelen van extra aflossen

Het eerste voordeel van extra aflossen van je hypotheek is natuurlijk dat je de hypotheekschuld omlaag brengt. Hierdoor los je je lening sneller af en is je huis sneller hypotheekvrij. Er zijn nog meer voordelen:

 

 • Een lagere hypotheek betekent lagere maandlasten. Je totale hypotheekschuld daalt en je betaalt dan minder rente.
 • Als je veel vermogen hebt, betaal je hier boven de € 25.000 belasting over. Als je je spaargeld inzet om extra af te lossen, verlaag je je vermogen en mogelijk dus ook de belasting die je in box 3 moet afdragen.
 • Met de lage en binnenkort misschien zelfs negatieve spaarrente, is sparen minder aantrekkelijk. Heb je een wat oudere hypotheek, dan is de hypotheekrente die je betaalt waarschijnlijk hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

55+ en een aflossingsvrije hypotheek?

Wil je als 55+ je hypotheek oversluiten, dan vraagt de geldverstrekker om je te verwachten pensioeninkomen op te geven. Is je inkomen na pensionering hoog genoeg om de hypotheek te kunnen betalen of over te sluiten? En wat als de termijn van 30 jaar verstreken is en je dient een nieuwe hypotheek af te sluiten? Lukt dit dan nog op basis van je pensioeninkomen? Door je huidige hypotheek onder de loep te nemen, en wellicht te kiezen voor een hypotheekvorm waarmee je (extra) aflost, worden problemen in de toekomst voorkomen. Dankzij de lage rente kan het nu zinvol zijn om naar de mogelijkheden te kijken en voorkom je later onaangename verrassingen.

Nadelen van extra aflossen

Er kleven ook nadelen aan extra aflossen. Het belangrijkste nadeel is dat je inteert op je financiële buffer. Calculeer dus alle onvoorziene uitgaven in voordat je extra aflost. Kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan verbouwen of een grote reis gaat maken, gebruik daar dan je spaargeld voor. Je betaalt meer rente over een nieuwe lening dan over een hypothecaire lening.

 

Ben je van plan om op korte termijn een andere woning te kopen? Denk dan nog eens goed na of je extra wilt aflossen. Je krijgt dan misschien wel te maken met een hogere overwaarde en eigen woning reserve (woningwaarde – openstaande hypotheek). Als je namelijk je huis verkoopt en binnen drie jaar een andere woning koopt, zal je deze overwaarde dienen te gebruiken voor de nieuwe woning.

 

Extra aflossen? Bespreek het met je hypotheekadviseur!

Extra aflossen kan voordelig zijn. Dit hangt echter af van het soort hypotheek dat je hebt, het hypotheekrentepercentage dat je betaalt en de voorwaarden van je hypotheek. Het is verstandig om dit eerst nauwkeurig in kaart te brengen, voordat je je geld overmaakt. Bespreek je plannen daarom eerst met je hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat extra aflossen voor jou gunstig uitpakt

Tags: ,

Heb je je droomhuis op het oog, maar is het net iets te duur? Misschien biedt een schenking of lening van je ouders uitkomst. Als starter kun je wel wat financiële steun gebruiken bij het kopen van een huis. Naast dat de huizenprijzen weer aardig in de lift zitten, kunnen de bijkomende kosten in steeds mindere mate gefinancierd worden met de hypothecaire lening.

In 2017 mag de hypotheek niet hoger zijn dan 101% van de ‘vrije verkoopwaarde’ van de woning. In 2018 gaat ook dit laatste procentje eraf en mag je niets meer extra lenen bovenop de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat je over een aardig spaarcentje moet beschikken om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten bedragen namelijk al gauw zo’n 6% van de koopprijs.

Je eerste huis met een schenking of lening van je ouders

Schenking of lening

Stel dat je je droomhuis hebt gevonden, maar het net niet kan betalen. Een schenking of lening van je ouders kan dan een oplossing zijn. Met een schenking of een lening van je ouders hoef je minder te lenen bij de bank. Ook voor je ouders zitten er voordelen aan. Je ouders zien meteen wat voor impact de schenking heeft. Daarnaast is er natuurlijk het belastingvoordeel. Zij betalen bijvoorbeeld minder vermogensbelasting na een schenking. Als je als ouder schenkt terwijl je nog leeft (dit heet heel cru schenken met warme hand), voorkom je dat je kinderen erfbelasting hoeven te betalen. Deze erfbelasting kan oplopen tot maar liefst 20%.

Een schenking van je ouders, hoe werkt het?

 • De eenmalige verruimde schenking is in 2017 weer verhoogd naar € 100.000. Je ouders kunnen in 2017 onder bepaalde voorwaarden dus eenmalig tot € 100.000 belastingvrij schenken.
 • Het hoeft in 2017 trouwens niet meer persé te gaan om een schenking van ouder op kind. Ook andere familieleden of goede vrienden komen in aanmerking.
 • De belangrijkste voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een verbouwing, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld.

Vergeet niet aangifte te doen van de schenking bij de Belastingdienst.

Een lening van je ouders, hoe werkt het?

 • Ook kunnen je ouders je geld lenen. Je moet de lening wel aflossen, net als bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.
 • Voorwaarde is dat je ouders een marktconforme rente vragen. Die rente kun je vervolgens weer aftrekken van de belasting.
 • Het is van belang dat de afspraken worden vastgelegd op papier en dat de Belastingdienst op de hoogte wordt gesteld van de afspraken.

Een lening van je ouders betekent trouwens geen hogere maximale hypotheek van de bank. Het bedrag dat je van je ouders leent wordt door de bank namelijk afgetrokken van je maximale hypotheek. Met een schenking kun je wel een duurder huis kopen.

Ben je nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Maak nu een afspraak met onze hypotheekadviseur in Groningen. HypotheekUitkomst vertelt je graag hoe het zit. Samen berekenen jullie hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt lenen. Wie weet komt dat droomhuis wel binnen handbereik…

Tags: , , , , ,

Ga er maar aan staan; in de huidige markt je eerste woning aanschaffen, of een volgende woning kopen. De lage rente zorgt ervoor dat veel mensen juist nu op zoek gaan naar een nieuwe woning. Immers, de woonlasten zijn laag, vaak veel lager dan de kosten van een huurwoning. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Of toch niet?

Veel kopers en weinig verkopers belooft niet veel goeds, de huizenprijzen rijzen alweer aardig de pan uit en met een beetje pech is het huis wat je op het oog had net verkocht aan een ander. Boven de vraagprijs natuurlijk. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en zelfs Groningen staan huizen nog maar kort te koop. Binnen een paar dagen en vaak na een inloopmiddag zijn ze al verkocht. Potentiële kopers bieden de vraagprijs of nog meer, en om het de verkopers naar de zin te maken ‘vergeten’ deze kopers soms in de haast om duidelijke ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst. Al met al een (over)verhitte en stressvolle huizenmarkt!

Toch is het belangrijk om, voordat je een bieding doet op die ene droomwoning, te zorgen dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Ook is het belangrijk dat de koopprijs van je nieuwe woning ook daadwerkelijk de marktwaarde is. Anders staat je huis gelijk al ‘onder water’, wat betekent dat je bij verkoop van de woning met een restschuld komt te zitten. Is de nieuwe woning wat ouder, dan kan je een bouwtechnische keuring overwegen. Zo loop je naderhand niet tegen onverwachte kostenposten aan.

Ga je een bieding uitbrengen? Doe een bod dan ALTIJD onder voorbehoud van financiering, en eventueel onder voorbehoud van bouwtechnische keuring. Dit voorkomt teleurstellingen en hoge boetes achteraf. Vraag vooraf aan een erkend financieel adviseur wat je maximaal kunt lenen, en of er bijzondere voorwaarden gelden voor jouw dienstverband met je werkgever. Zo start de jacht naar je nieuwe woning op een goede manier!

Tags: , , , , , , ,

De hypotheekrente staat nu wel héél laag. Het lijkt daarom de tijd om een lopende hypotheek over te sluiten op een nieuwe. Dat kan zonder te verhuizen namelijk. Maar kan dat zomaar? Ik geef je alvast een aantal tips voor het oversluiten van een hypotheek:

1. Wanneer heeft oversluiten écht zin? Verandering van hypotheekverstrekker heeft heeft alleen zin wanneer je de oversluitkosten bij de andere geldverstrekker kan terugverdienen met een lagere netto maandlast. Dus met een lagere rente.

2. Hoe zit het met boeterente? Wat de kosten zijn voor het oversluiten van een bestaande hypotheek hangt mede af van de timing waarop je besluit over te stappen. Maak je de overstap op het moment van een renteherziening, dan hoef je geen boeterente te betalen. Vertrek je tijdens de lopende rentevaste periode? Dan moet je vaak een boete betalen. Daarbij wordt gekeken naar jouw huidige rente, de looptijd die nog resteert en de op dat moment gebruikelijke rente voor de resterende periode.

3. Heb je na oversluiten nog recht op een aflossingsvrije hypotheek met renteaftrek? Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 % van de marktwaarde van de volgende woning, ook al had je voorheen een hoger aflossingsvrij deel. Er zijn ook geldverstrekkers die meer ruimte kunnen bieden. Daarover kan HypotheekUitkomst jou het beste advies geven.

4. Hypotheek oversluiten, hoe gaat dat in zijn werk? De nieuwe geldverstrekker kijkt naar de hoogte van jouw hypotheek, in verhouding tot de waarde van jouw woning. Is er sprake van onderwaarde (dan is jouw huis minder waard dan het hypotheekbedrag), dan is het niet altijd mogelijk om je hypotheek onder te brengen bij een nieuwe geldverstrekker. Houdt daar dus rekening mee.

5. Wat zijn de fiscale gevolgen? Heb je een hypotheekschuld voor 1 januari 2013 afgesloten, dan blijft de renteaftrek ongewijzigd, ongeacht de hypotheekvorm. Dat betekent dat de huidige hypotheekvorm zonder verlies van renteaftrek kan worden overgesloten naar een andere hypotheekverstrekker. Heb je bijvoorbeeld al een aflossingsvrije hypotheek, dan kun je ook bij de nieuwe geldverstrekker voor datzelfde bedrag weer een aflossingsvrije hypotheek sluiten.

Tags: , , , , , , , ,

In april hebben we de nieuwe website van HypotheekUitkomst gelanceerd.

Naast informatie over hypotheken kun je eenvoudig een hypotheekberekening maken en de actuele hypotheekrentes inzien.

Voor uitgebreide informatie of een adviesgesprek neem dan contact met ons op.