Extra aflossen op je hypotheekAls je een hypotheek hebt, mag je ieder jaar een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij extra aflossen. Dit percentage bedraagt vaak maximaal tien tot twintig procent van de hoofdsom per kalenderjaar. Wil je meer aflossen, dan betaal je hier in sommige gevallen een boete over. Is het verstandig om extra af te lossen? In dit blog zetten we de voor- en nadelen naast elkaar.

Voordelen van extra aflossen

Het eerste voordeel van extra aflossen van je hypotheek is natuurlijk dat je de hypotheekschuld omlaag brengt. Hierdoor los je je lening sneller af en is je huis sneller hypotheekvrij. Er zijn nog meer voordelen:

 

  • Een lagere hypotheek betekent lagere maandlasten. Je totale hypotheekschuld daalt en je betaalt dan minder rente.
  • Als je veel vermogen hebt, betaal je hier boven de € 25.000 belasting over. Als je je spaargeld inzet om extra af te lossen, verlaag je je vermogen en mogelijk dus ook de belasting die je in box 3 moet afdragen.
  • Met de lage en binnenkort misschien zelfs negatieve spaarrente, is sparen minder aantrekkelijk. Heb je een wat oudere hypotheek, dan is de hypotheekrente die je betaalt waarschijnlijk hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

55+ en een aflossingsvrije hypotheek?

Wil je als 55+ je hypotheek oversluiten, dan vraagt de geldverstrekker om je te verwachten pensioeninkomen op te geven. Is je inkomen na pensionering hoog genoeg om de hypotheek te kunnen betalen of over te sluiten? En wat als de termijn van 30 jaar verstreken is en je dient een nieuwe hypotheek af te sluiten? Lukt dit dan nog op basis van je pensioeninkomen? Door je huidige hypotheek onder de loep te nemen, en wellicht te kiezen voor een hypotheekvorm waarmee je (extra) aflost, worden problemen in de toekomst voorkomen. Dankzij de lage rente kan het nu zinvol zijn om naar de mogelijkheden te kijken en voorkom je later onaangename verrassingen.

Nadelen van extra aflossen

Er kleven ook nadelen aan extra aflossen. Het belangrijkste nadeel is dat je inteert op je financiële buffer. Calculeer dus alle onvoorziene uitgaven in voordat je extra aflost. Kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan verbouwen of een grote reis gaat maken, gebruik daar dan je spaargeld voor. Je betaalt meer rente over een nieuwe lening dan over een hypothecaire lening.

 

Ben je van plan om op korte termijn een andere woning te kopen? Denk dan nog eens goed na of je extra wilt aflossen. Je krijgt dan misschien wel te maken met een hogere overwaarde en eigen woning reserve (woningwaarde – openstaande hypotheek). Als je namelijk je huis verkoopt en binnen drie jaar een andere woning koopt, zal je deze overwaarde dienen te gebruiken voor de nieuwe woning.

 

Extra aflossen? Bespreek het met je hypotheekadviseur!

Extra aflossen kan voordelig zijn. Dit hangt echter af van het soort hypotheek dat je hebt, het hypotheekrentepercentage dat je betaalt en de voorwaarden van je hypotheek. Het is verstandig om dit eerst nauwkeurig in kaart te brengen, voordat je je geld overmaakt. Bespreek je plannen daarom eerst met je hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat extra aflossen voor jou gunstig uitpakt

Tags: ,

Heb je je droomhuis op het oog, maar is het net iets te duur? Misschien biedt een schenking of lening van je ouders uitkomst. Als starter kun je wel wat financiële steun gebruiken bij het kopen van een huis. Naast dat de huizenprijzen weer aardig in de lift zitten, kunnen de bijkomende kosten in steeds mindere mate gefinancierd worden met de hypothecaire lening.

In 2017 mag de hypotheek niet hoger zijn dan 101% van de ‘vrije verkoopwaarde’ van de woning. In 2018 gaat ook dit laatste procentje eraf en mag je niets meer extra lenen bovenop de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat je over een aardig spaarcentje moet beschikken om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten bedragen namelijk al gauw zo’n 6% van de koopprijs.

Je eerste huis met een schenking of lening van je ouders

Schenking of lening

Stel dat je je droomhuis hebt gevonden, maar het net niet kan betalen. Een schenking of lening van je ouders kan dan een oplossing zijn. Met een schenking of een lening van je ouders hoef je minder te lenen bij de bank. Ook voor je ouders zitten er voordelen aan. Je ouders zien meteen wat voor impact de schenking heeft. Daarnaast is er natuurlijk het belastingvoordeel. Zij betalen bijvoorbeeld minder vermogensbelasting na een schenking. Als je als ouder schenkt terwijl je nog leeft (dit heet heel cru schenken met warme hand), voorkom je dat je kinderen erfbelasting hoeven te betalen. Deze erfbelasting kan oplopen tot maar liefst 20%.

Een schenking van je ouders, hoe werkt het?

  • De eenmalige verruimde schenking is in 2017 weer verhoogd naar € 100.000. Je ouders kunnen in 2017 onder bepaalde voorwaarden dus eenmalig tot € 100.000 belastingvrij schenken.
  • Het hoeft in 2017 trouwens niet meer persé te gaan om een schenking van ouder op kind. Ook andere familieleden of goede vrienden komen in aanmerking.
  • De belangrijkste voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een verbouwing, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld.

Vergeet niet aangifte te doen van de schenking bij de Belastingdienst.

Een lening van je ouders, hoe werkt het?

  • Ook kunnen je ouders je geld lenen. Je moet de lening wel aflossen, net als bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.
  • Voorwaarde is dat je ouders een marktconforme rente vragen. Die rente kun je vervolgens weer aftrekken van de belasting.
  • Het is van belang dat de afspraken worden vastgelegd op papier en dat de Belastingdienst op de hoogte wordt gesteld van de afspraken.

Een lening van je ouders betekent trouwens geen hogere maximale hypotheek van de bank. Het bedrag dat je van je ouders leent wordt door de bank namelijk afgetrokken van je maximale hypotheek. Met een schenking kun je wel een duurder huis kopen.

Ben je nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Maak nu een afspraak met onze hypotheekadviseur in Groningen. HypotheekUitkomst vertelt je graag hoe het zit. Samen berekenen jullie hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt lenen. Wie weet komt dat droomhuis wel binnen handbereik…

Tags: , , , , ,

Ga er maar aan staan; in de huidige markt je eerste woning aanschaffen, of een volgende woning kopen. De lage rente zorgt ervoor dat veel mensen juist nu op zoek gaan naar een nieuwe woning. Immers, de woonlasten zijn laag, vaak veel lager dan de kosten van een huurwoning. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Of toch niet?

Veel kopers en weinig verkopers belooft niet veel goeds, de huizenprijzen rijzen alweer aardig de pan uit en met een beetje pech is het huis wat je op het oog had net verkocht aan een ander. Boven de vraagprijs natuurlijk. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en zelfs Groningen staan huizen nog maar kort te koop. Binnen een paar dagen en vaak na een inloopmiddag zijn ze al verkocht. Potentiële kopers bieden de vraagprijs of nog meer, en om het de verkopers naar de zin te maken ‘vergeten’ deze kopers soms in de haast om duidelijke ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst. Al met al een (over)verhitte en stressvolle huizenmarkt!

Toch is het belangrijk om, voordat je een bieding doet op die ene droomwoning, te zorgen dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Ook is het belangrijk dat de koopprijs van je nieuwe woning ook daadwerkelijk de marktwaarde is. Anders staat je huis gelijk al ‘onder water’, wat betekent dat je bij verkoop van de woning met een restschuld komt te zitten. Is de nieuwe woning wat ouder, dan kan je een bouwtechnische keuring overwegen. Zo loop je naderhand niet tegen onverwachte kostenposten aan.

Ga je een bieding uitbrengen? Doe een bod dan ALTIJD onder voorbehoud van financiering, en eventueel onder voorbehoud van bouwtechnische keuring. Dit voorkomt teleurstellingen en hoge boetes achteraf. Vraag vooraf aan een erkend financieel adviseur wat je maximaal kunt lenen, en of er bijzondere voorwaarden gelden voor jouw dienstverband met je werkgever. Zo start de jacht naar je nieuwe woning op een goede manier!

Tags: , , , , , , ,