Je wilt graag een nieuwe woning kopen, maar wat kost hypotheekadvies? En is het verplicht? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen.

Een hypotheekadvies wordt gegeven door onze financiële adviseurs. Dit advies is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken zeker meer dan 20 hypotheekverstrekkers met elkaar. Op deze manier kunnen wij altijd een eerlijke vergelijking doen. Wij laten ons niet leiden door afspraken, wij zijn er voor jou en dat is waar het om gaat!

Wat kost hypotheekadvies bij HypotheekUitkomst?

Bij HypotheekUitkomst is het eerste oriëntatiegesprek altijd gratis. Je kunt hiervoor bij ons langskomen op kantoor, maar het kan ook via Skype. We werken snel, persoonlijk en wij staan altijd voor je klaar. Zo weet je direct waar je aan toe bent en of je hypotheek doorgaat of niet. Wij hanteren de volgende tarieven:

 • €1.395,- voor starters
 • €1.895,- voor doorstromers
 • €1.895,- voor een hypotheek na een echtscheiding
 • €2.500,- voor ondernemers

Wat je van ons kunt verwachten voor dit tarief? Je ontvangt een volledig adviestraject. Dit traject is altijd met een ervaren adviseur. Door een ruim aanbod in hypotheken profiteer je altijd van de laagste rentes. Daarnaast kun je ook na die tijd nog altijd bij ons terecht met al je vragen.

Hoe kan het dat wij zo voordelig zijn?

Wat kost hypotheekadvies? Volgens ons hoeft goed advies niet duur te zijn en daar zijn wij het bewijs van! We leven in een wereld waarin we steeds meer zelf kunnen. Doordat wij een gedeelte uit handen geven, besparen wij tijd en profiteer jij van een voordeliger tarief.

We vragen je zelf de benodigde documenten aan te leveren en gegevens in te vullen. Zo kunnen we snel aan de slag. Je ontvangt dus wel advies van hoge kwaliteit en begeleiding van A tot Z, maar je betaalt een stuk minder. Je kunt het zien als een beloning voor je zelfwerkzaamheid.

We berekenen je hypotheek en kijken wat je maximaal kunt lenen. We geven inzicht in de maandlasten die je kunt dragen door middel van heldere communicatie. Wij zijn er voor jou en we willen je graag betrekken bij iedere stap van het proces. Het maakt hierbij niet uit of je een starter bent of juist een hypotheek wilt oversluiten.

Verplicht of niet verplicht?

Bij wet is het niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden. Vaak hebben mensen onvoldoende kennis over dit soort financiële zaken. Het is een markt die continu in beweging is en hierdoor vinden er vaak grote veranderingen plaats.

Om onverwachte verrassingen en risico’s te vermijden kun je ons inschakelen. Bij HypotheekUitkomst beschikken wij over jarenlange ervaring. Het is onze passie om jou te helpen om jouw dromen te verwezenlijken.

Wij scholen onszelf continu bij om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen onze markt. Je kunt ons alles vragen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Waarom HypotheekUitkomst?

Heb je je droomhuis gevonden en wil je graag een woning kopen? Maak dan een afspraak met één van onze financieel adviseurs. Dit kan telefonisch, via Skype of je kom bij ons langs op kantoor. Net wat jou het beste uitkomt. Er zijn meerdere redenen waarom je kunt kiezen voor ons als financiële partner:

 • Onafhankelijk en ervaren
 • Voordelig geprijsd
 • Goede begeleiding
 • Wij zijn er voor jou!

Door de jaren heen hebben wij veel ervaring opgedaan. Hierdoor kunnen wij al je vragen beantwoorden. Van complexe vragen zoals: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Of hoeveel maandlasten kan ik dragen? Tot een wat simpelere vraag zoals: wat kost hypotheekadvies? Wij nemen graag de tijd voor je.


Extra aflossen op je hypotheekAls je een hypotheek hebt, mag je ieder jaar een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij extra aflossen. Dit percentage bedraagt vaak maximaal tien tot twintig procent van de hoofdsom per kalenderjaar. Wil je meer aflossen, dan betaal je hier in sommige gevallen een boete over. Is het verstandig om extra af te lossen? In dit blog zetten we de voor- en nadelen naast elkaar.

Voordelen van extra aflossen

Het eerste voordeel van extra aflossen van je hypotheek is natuurlijk dat je de hypotheekschuld omlaag brengt. Hierdoor los je je lening sneller af en is je huis sneller hypotheekvrij. Er zijn nog meer voordelen:

 

 • Een lagere hypotheek betekent lagere maandlasten. Je totale hypotheekschuld daalt en je betaalt dan minder rente.
 • Als je veel vermogen hebt, betaal je hier boven de € 25.000 belasting over. Als je je spaargeld inzet om extra af te lossen, verlaag je je vermogen en mogelijk dus ook de belasting die je in box 3 moet afdragen.
 • Met de lage en binnenkort misschien zelfs negatieve spaarrente, is sparen minder aantrekkelijk. Heb je een wat oudere hypotheek, dan is de hypotheekrente die je betaalt waarschijnlijk hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

55+ en een aflossingsvrije hypotheek?

Wil je als 55+ je hypotheek oversluiten, dan vraagt de geldverstrekker om je te verwachten pensioeninkomen op te geven. Is je inkomen na pensionering hoog genoeg om de hypotheek te kunnen betalen of over te sluiten? En wat als de termijn van 30 jaar verstreken is en je dient een nieuwe hypotheek af te sluiten? Lukt dit dan nog op basis van je pensioeninkomen? Door je huidige hypotheek onder de loep te nemen, en wellicht te kiezen voor een hypotheekvorm waarmee je (extra) aflost, worden problemen in de toekomst voorkomen. Dankzij de lage rente kan het nu zinvol zijn om naar de mogelijkheden te kijken en voorkom je later onaangename verrassingen.

Nadelen van extra aflossen

Er kleven ook nadelen aan extra aflossen. Het belangrijkste nadeel is dat je inteert op je financiële buffer. Calculeer dus alle onvoorziene uitgaven in voordat je extra aflost. Kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan verbouwen of een grote reis gaat maken, gebruik daar dan je spaargeld voor. Je betaalt meer rente over een nieuwe lening dan over een hypothecaire lening.

 

Ben je van plan om op korte termijn een andere woning te kopen? Denk dan nog eens goed na of je extra wilt aflossen. Je krijgt dan misschien wel te maken met een hogere overwaarde en eigen woning reserve (woningwaarde – openstaande hypotheek). Als je namelijk je huis verkoopt en binnen drie jaar een andere woning koopt, zal je deze overwaarde dienen te gebruiken voor de nieuwe woning.

 

Extra aflossen? Bespreek het met je hypotheekadviseur!

Extra aflossen kan voordelig zijn. Dit hangt echter af van het soort hypotheek dat je hebt, het hypotheekrentepercentage dat je betaalt en de voorwaarden van je hypotheek. Het is verstandig om dit eerst nauwkeurig in kaart te brengen, voordat je je geld overmaakt. Bespreek je plannen daarom eerst met je hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat extra aflossen voor jou gunstig uitpakt

Tags: ,

Heb je je droomhuis op het oog, maar is het net iets te duur? Misschien biedt een schenking of lening van je ouders uitkomst. Als starter kun je wel wat financiële steun gebruiken bij het kopen van een huis. Naast dat de huizenprijzen weer aardig in de lift zitten, kunnen de bijkomende kosten in steeds mindere mate gefinancierd worden met de hypothecaire lening.

In 2017 mag de hypotheek niet hoger zijn dan 101% van de ‘vrije verkoopwaarde’ van de woning. In 2018 gaat ook dit laatste procentje eraf en mag je niets meer extra lenen bovenop de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat je over een aardig spaarcentje moet beschikken om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten bedragen namelijk al gauw zo’n 6% van de koopprijs.

Je eerste huis met een schenking of lening van je ouders

Schenking of lening

Stel dat je je droomhuis hebt gevonden, maar het net niet kan betalen. Een schenking of lening van je ouders kan dan een oplossing zijn. Met een schenking of een lening van je ouders hoef je minder te lenen bij de bank. Ook voor je ouders zitten er voordelen aan. Je ouders zien meteen wat voor impact de schenking heeft. Daarnaast is er natuurlijk het belastingvoordeel. Zij betalen bijvoorbeeld minder vermogensbelasting na een schenking. Als je als ouder schenkt terwijl je nog leeft (dit heet heel cru schenken met warme hand), voorkom je dat je kinderen erfbelasting hoeven te betalen. Deze erfbelasting kan oplopen tot maar liefst 20%.

Een schenking van je ouders, hoe werkt het?

 • De eenmalige verruimde schenking is in 2017 weer verhoogd naar € 100.000. Je ouders kunnen in 2017 onder bepaalde voorwaarden dus eenmalig tot € 100.000 belastingvrij schenken.
 • Het hoeft in 2017 trouwens niet meer persé te gaan om een schenking van ouder op kind. Ook andere familieleden of goede vrienden komen in aanmerking.
 • De belangrijkste voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een verbouwing, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld.

Vergeet niet aangifte te doen van de schenking bij de Belastingdienst.

Een lening van je ouders, hoe werkt het?

 • Ook kunnen je ouders je geld lenen. Je moet de lening wel aflossen, net als bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.
 • Voorwaarde is dat je ouders een marktconforme rente vragen. Die rente kun je vervolgens weer aftrekken van de belasting.
 • Het is van belang dat de afspraken worden vastgelegd op papier en dat de Belastingdienst op de hoogte wordt gesteld van de afspraken.

Een lening van je ouders betekent trouwens geen hogere maximale hypotheek van de bank. Het bedrag dat je van je ouders leent wordt door de bank namelijk afgetrokken van je maximale hypotheek. Met een schenking kun je wel een duurder huis kopen.

Ben je nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Maak nu een afspraak met onze hypotheekadviseur in Groningen. HypotheekUitkomst vertelt je graag hoe het zit. Samen berekenen jullie hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt lenen. Wie weet komt dat droomhuis wel binnen handbereik…

Tags: , , , , ,